kulinaria (3)

TORT ŚMIETANOWY

8.00 avg. rating (75% score) - 1 vote

kulinaria (3)Składniki:

5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek maki tortowej
3 cukry waniliowe
3 łyżki kawy (rozpuszczalnej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 słoik kremu czekoladowego
1 litr śmietany kremówki
3 śmietan – fixy
Biała polewa
Masło do wysmarowania blachy

Wykonanie:

Posmarować spód tortownicy masłem (tylko spód, gdyż, jeśli posmaruje się boki, to ciasto będzie odstawać od boków).
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem i połączyć z żółtkami. Do masy jajecznej przesiać zmieszane mąki i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy i piec pół godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzić i przekroić na dwa placki.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan – fixem, dodać przesiewając przez sitko kakao i kawę, delikatnie wymieszać.
Pierwszy placek posmarować kremem czekoladowym i 2/3 kremu śmietanowego, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć, posmarować resztą kremu i polać biała polewą (wystudzoną).

Pozostałe artykuły związane tematycznie z gotowaniem:

about author

admin

related articles

Ankieta:

Czy witryna powinna być częściej aktualizowana?

View Results

Loading ... Loading ...

Kontakt:

Emailpawel32[malpa]wp.pl
Tel(028) 371 97 29
MiastoZielona Góra

Kategorie:

Komentarze: