kulinaria (5)

TORT MIGDAŁOWY

10.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

kulinaria (5)Składniki:
Ciasto:
4 dag drożdży
20 dag mąki pszennej
80 ml mleka
5 dag masła
1 żółtko
3 dag cukru
Szczypta soli
Masa migdałowa:
10 dag masła
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
5 dag śmietany kremówki
10 dag płatków migdałowych
Masa kremowa:
350 ml mleka
1 budyń waniliowy w proszku
150 ml ajerkoniaku
2 łyżki cukru
Laska wanilii (rdzeń)
5 dag cukru pudru
20 dag masła
25 dag mrożonych owoców (jagodowych)
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dodać cukier, masło, mąkę, żółtko, sól i wyrobić na gładkie, lśniące ciasto. Odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia, następnie wyłożyć na oprószoną mąką tortownicę i rozwałkować. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ponownie odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Podgrzać wszystkie składniki masy migdałowej i gotować na małym płomieniu ciągle mieszając około 15 minut. Przestudzić i wyłożyć na ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec ciasto około pół godziny.
Z podanych składników (mleko, cukier i proszek budyniowy) ugotować budyń. Do budyniu dodać rdzeń wanilii i ajerkoniak, przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po łyżce ciepły budyń ciągle ucierając.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki. Na pierwszym rozłożyć masę budyniową i rozmrożone, odsączone owoce, przykryć drugim krążkiem z masa migdałową na wierzch. Schłodzić.

Pozostałe artykuły związane tematycznie z gotowaniem:

about author

admin

related articles

Ankieta:

Czy witryna powinna być częściej aktualizowana?

View Results

Loading ... Loading ...

Kontakt:

Emailpawel32[malpa]wp.pl
Tel(028) 371 97 29
MiastoZielona Góra

Kategorie:

Komentarze: