kulinaria (12)

TORT MAKOWY

10.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

kulinaria (12)Składniki:

2 puszki brzoskwiń
15 dag zmielonego maku
30 dag śmietany kremówki
4 jajka
25 dag cukru
¾ szklanki mąki
2 szklanki mleka
5 łyżek maki ziemniaczanej
3 łyżki konfitury morelowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z czterema łyżkami ciepłej wody i 15 dag cukru. Do piany powoli dodać żółtka i wymieszane i przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto wyrównując powierzchnię. Piec pół godziny w temperaturze 175 stopni. Wystudzić.
Mleko zagotować z reszta cukru, wsypać mak i wymieszać, gotować aż mak będzie miękki i przestudzić.
Ze środka biszkoptu wydrążyć ciasto (zostawić 2 centymetrowy brzeg), pokruszyć.
Brzoskwinie osączyć na sicie, połowę pokroić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z makiem i pokruszonym ciastem. Połówki owoców ułożyć w wydrążonym biszkopcie i rozsmarować na nich masę makową. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie pokrojone i zalać rozgrzaną i przestudzoną konfiturą.

Pozostałe artykuły związane tematycznie z gotowaniem:

about author

admin

related articles

Ankieta:

Czy witryna powinna być częściej aktualizowana?

View Results

Loading ... Loading ...

Kontakt:

Emailpawel32[malpa]wp.pl
Tel(028) 371 97 29
MiastoZielona Góra

Kategorie:

Komentarze: