catering-rzeszow-1

TORT EGZOTYCZNY

6.00 avg. rating (65% score) - 1 vote

catering-rzeszow-1Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
2/3 kostki margaryny
Pół szklanki cukru
1 żółtko
Szczypta soli
Krem:
¼ kostki masła
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki kukurydzianej
4 łyżki zmielonych migdałów
1 jajko
1 żółtko
Łyżka likieru
Dekoracja:
Różne owoce (świeże,suszone, z puszki)
1 galaretka morelowa
Pół szklanki cukru
Kieliszek likieru lub aromat rumowy lub arakowy
16 biszkoptów

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulkę i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Krem: utrzeć miękkie masło z cukrem, ucierając dodawać pozostałe składniki, odstawić. Foremkę wysmarować masłem. Wychłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wylepiając też brzegi. Na ciasto wyłożyć krem i formę wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut. Wystudzić. Owoce odpowiednio przygotować, pokroić i ułożyć według uznania na cieście, a następnie zalać wystudzoną galaretką.
Do szklanki wody dodać pół szklanki cukru i likier lub aromat i gotować aż syrop zgęstnieje. Biszkopty zanurzać w syropie płaską stroną i obłożyć boki ciasta (to, co wystaje odciąć). Schłodzić około 3 godziny w lodówce.

Pozostałe artykuły związane tematycznie z gotowaniem:

about author

admin

related articles

Ankieta:

Czy witryna powinna być częściej aktualizowana?

View Results

Loading ... Loading ...

Kontakt:

Emailpawel32[malpa]wp.pl
Tel(028) 371 97 29
MiastoZielona Góra

Kategorie:

Komentarze: