kulinaria (7)

TORT CYNAMONOWY

3.00 avg. rating (50% score) - 1 vote

kulinaria (7)Składniki:

Ciasto:
17,5 dag maki
5 dag mąki ziemniaczanej
17,5 dag cukru kryształu
100 ml mleka
4 jaja
100 ml oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania cukru waniliowego
Krem:
Pół litra mleka
Paczka budyniu czekoladowego
3 łyżki cukru
25 dag masła
5 dag cukru pudru
4 łyżki cynamonu
Dekoracja:
25 dag konfitury wiśniowej
5 dag wiórków czekoladowych

Wykonanie:
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem, paczką cukru waniliowego, olejem i mlekiem. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do żółtek i wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitymi na pianę białkami.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowaną masę. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Do proszku budyniowego dodać cynamon, rozmieszać w pół szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować z 3 łyżkami cukru i wlać proszek budyniowy z cynamonem. Wystudzić budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać budyń cały czas ucierając.
Ciasto przekroić na trzy krążki. Na spodni nałożyć konfitury wiśniowe, a na pozostałe krem (zostawić trochę do ozdoby). Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, posypać wiórkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Pozostałe artykuły związane tematycznie z gotowaniem:

about author

admin

related articles

Ankieta:

Czy witryna powinna być częściej aktualizowana?

View Results

Loading ... Loading ...

Kontakt:

Emailpawel32[malpa]wp.pl
Tel(028) 371 97 29
MiastoZielona Góra

Kategorie:

Komentarze: