kulinaria (10)

TORT ANANASOWY

9.00 avg. rating (80% score) - 1 vote

kulinaria (10)Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
2 łyżki
Szczypta soli
Masa:
Laska wanilii
6 żółtek
Pół torebki cukru waniliowego
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki wiśniówki
Puszka ananasa w plastrach
Kandyzowane wiśnie
150 ml mleka

Wykonanie:
Masło pokroić drobno, mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i zagnieść ciasto, dodać wodę i sól, jeszcze raz zagnieść i uformować kulkę i wstawić do lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu, posypać stolnicę mąką i rozwałkować, a następnie przełożyć do natłuszczonej tortownicy i podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220
Stopni.
Odlać dwie łyżki mleka, resztę zagotować dodając laskę wanilii. Wanilię wyjąć, w odłożonym mleku rozmieszać mąkę i wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować 5 minut.
Żółtka i cukier zmiksować na puszysty krem w kąpieli wodnej ( nie dopuścić do zagotowania!). Po ochłodzeniu dodać wiśniówkę.Zmieszać masę żółtkową z mleczną i wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Na wierzchu ułożyć ananasy, udekorować wiśniami i jeszcze raz podpiec 10 minut.

Pozostałe artykuły związane tematycznie z gotowaniem:

about author

admin

related articles

Ankieta:

Czy witryna powinna być częściej aktualizowana?

View Results

Loading ... Loading ...

Kontakt:

Emailpawel32[malpa]wp.pl
Tel(028) 371 97 29
MiastoZielona Góra

Kategorie:

Komentarze: